A tejtermelő és hízott-bikatartó gazdaságokhoz közel 11 milliárd forint támogatás érkezik.

Tejtermelő

Az Agrárminisztérium, a nehéz gazdasági körülmények között lévő szarvasmarhatartók pénzügyi helyzetének javítása érdekében létrehozta azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a következő héten a megfelelő 9600 gazdálkodó részére kifizessék a 2022. évi jogosultságon alapuló átmeneti nemzeti támogatást – jelentette be Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a tavalyi és idei év számos váratlan nehézséggel szembesíti a magyar mezőgazdaságot. Az 2022-es történelmi aszály, az orosz-ukrán háború, a brüsszeli szankciók és az ezekből adódó termelési költségek növekedése mind komoly kihívások elé állítja a gazdálkodókat. A kormány több intézkedést hozott azok segítésére, hogy megőrizzék pénzügyi stabilitásukat, mint például a hitelmoratórium, a kamatstop és az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében nyújtott kamattámogatás az állattartóknak – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Kiemelte, hogy az új kezdeményezéssel a nemzeti tejtámogatás jogcímen 3600 tejtermelőnek 9,1 milliárd forintot, míg a hízott bika jogcímen 6000 húsmarhatartónak 1,8 milliárd forintot fizetnek ki. A juttatások alapja a gazdálkodók rendelkezésére álló történelmi bázisjogosultságok, amelyek a jövőben az Európai Unió közös agrárpolitikájának reformja keretében frissítésre kerülnek. Az átmeneti nemzeti támogatások esetében az új bázisjogosultságokat a Magyar Államkincstár a jelenlegi kifizetések után fogja megállapítani – tette hozzá.

#mezőgazdaság #támogatás #szarvasmarhatartás #gazdasági #likviditás #agrárminisztérium #gazdálkodók #tejtermelők #húsmarhatartók #fenntarthatóság #aszályhelyzet #kamatstop #brüsszeliszankciók #állattartók #pénzügyistabilitás #államtitkár #uniósdöntés #mezőgazdaságiintézkedések #bázisjogosultságok #pénzügyisegítség

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.